Furoshiki is een Japanse manier om cadeautjes of voorwerpen in te pakken in stof.
Furoshiki is eigenlijk een Japanse vierkante doek. Al in de achtste eeuw was het in Japan gebruikelijk om heilige voorwerpen in heiligdommen te bewaren die in stukken stof waren gewikkeld.
CUCUMI TECHNIEK
De Japanners pakten eenvoudige geschenken en persoonlijke spullen in een doek om ze te beschermen. Tot op de dag van vandaag is deze techniek bewaard gebleven - hij wordt cucumi genoemd en wordt momenteel voornamelijk gebruikt voor het verpakken van kleinere items, zoals enveloppen, notitieboekjes, kleinere dozen voor pennen, sieraden, enz. Voor grotere items zijn al verschillende verpakkings- en knoopprocedures nodig.
FUROSHIKI IS ONTSTAAN IN DE SPA
In de zestiende eeuw bloeiden de kuuroorden in Japan. Samurai en de adel die de spa bezochten, hadden de gewoonte om hun kimono's en andere dingen op te stapelen en ze in een zijden vierkante sjaal te binden die het embleem van hun familie droeg. Zo herkenden ze hun bundel met hun bezittingen gemakkelijk en ze konden hem ook gemakkelijk dragen en in het zicht houden.
CADEAU IN FUROSHIKI IS PERSOONLIJKER
Tegenwoordig is furoshiki één van de meest heilige gebruiken in Japan. Iemand in Japan een cadeau geven zonder het in te pakken, wordt als erg onbeleefd beschouwd. In Japan kan je furoshiki kopen in toeristenwinkels of in speciale winkels die gewijd zijn aan furoshiki, maar je kan het zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een vierkant stuk stof. Een cadeautje geven in furoshiki is veel persoonlijker en is eens iets anders dan papier.